Lietuviški augalų pavadinimai

Porai


Porai ( Allium porrum ) - lelijinių ( Liliaceae ) šeimos, česnakų ir svogūnų (Allium) genties augalas iš Viduržemio jūros rytinių pakrančių.

Augalas dvimetis. Pirmais metais išaugina netikrus stiebus ir lapus, kurie apgaubia vieni kitus ir sudaro netikrą sustorėjusį stiebą. Antrais metais žydi ir brandina sėklas. Tačiau mūsų krašte jis auginamas, kaip vienmetis.

Apatinė baltoji dalis yra pagrindinė valgomoji augalo dalis. Žalieji lapai taip pat vartojami.

Esama tokios legendos:

Apie 640 metus po Kristaus gimimo, svarbiame mūšyje su saksais valai norėdami atskirti savuosius, kepures papuošė porų lapais. Nuo tada porai tapo Velso emblema. Visada buvo puošiamasi minint sėkmingą mūšį.

Porai gali būti ankstyvi, vidutinio vėlyvumo ir vėlyvi.

Ankstyvųjų baltoji dalis plona.

Vidutinio vėlyvumo porai išaugina galingus žalius lapus.

Vėlyvi arba dar kitaip – žieminiai porai auga labai lėtai. Jie turi tamsesnius žalius su pilku atspalviu lapus, trumpesnę, bet storesnę baltąją dalį. Ją galima pailginti apkaupiant.

Mes porus sėjam anksti pavasarį ar net žiemos pabaigoje į dėžutes. Vėliau, atšilus orams, išsodiname į lysves. Prieš sodinimą trečdaliu patrumpinam viršūnes ir šiek tiek šaknis. Lysvėje padarom gilius griovelius. Pasodinam, paliejam. Kas kartą ravint užberiam ant stiebų žemių. Vėliau kaupiant ne tik sujudinam žemę aplink juos, bet ir stengiamės daugiau apkaupti, apžerti žemėmis. Ta dalis stiebo, kuri bus po žeme – bus balta. Jei tik ravėdami sujudinsim žemę, nesistengiant apžerti kuo daugiau – nepailgės.

Mineralines trąšas naudoti prieš sodinimą. Auginti šviesioje, saulėtoje vietoje. Drėgnoje, tamsioje vietoje skurs.

Rudenį nukasami vėlai, nes jie šalčių nebijo. Mes patrumpinam lapų viršūnes, šiek tiek šaknis. Sudedam į kibirus ir užberiam smėliu tarpuose. Paliekam vėsiame rūsyje.

Plonus, pradėjusius gesti supjaustom ir sudėję į polietileninį maišelį, talpiname šaldiklyje.

Kuo augalai jaunesni, tuo skonis švelnesnis. Seni lapai kieti ir neskanūs. Porus vartoja šviežius, troškintus. Šaldo, džiovina, marinuoja. Galima naudoti, kaip prieskoninę daržovę. Ji daug švelnesnė nei svogūnas.