Lietuviški augalų pavadinimai

Pipirnė


Pipirnė ( Lipidium sativum ) - bastutinių ( Brassicaceae ) šeimos augalas iš Afrikos, Persijos.

Ne tik antikos, bet ir viduramžių laikais ji buvo valgoma su duona, vartota kaip prieskoninis augalas, priedas prie mėsos, žuvies, sūrių patiekalų, dėta į padažus, salotas. Daug rečiau į karštus patiekalus. Toks pipirnių pritaikymas išliko iki šių dienų. Jos vartojamos tik šviežios.

Augalas vienmetis iki 60cm aukščio. Žolinis augalas melsvai žaliais lapais. Apatiniai lapai skiltėti, viršutiniai linijiški. Žydi baltais žiedais. Vaisius – nedidelė ankštelė, sėklos labai smulkios.

Pipirnes galima auginti šiltnamyje, lauke, ant palangės. Atspari šalčiui. Pasėjus galima vartoti 15 – 20 dienų. Žydinti maistui netinka.

Augalas nereiklus. Kai trūksta drėgmės ar jos būna per daug, ar pasėta per tankiai – lapai greitai kietėja ir auga žiedstiebiai.

Dauginti sėklomis.Sėklos daigios 3 – 4 metus. Sudygusios pipirnės pražysta po 30 – 40 dienų, tad sėklos gerai subręsta.